Få styr på de nye dagpengeregler for iværksættere
Få styr på de nye dagpengeregler for iværksættere
Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med Samlino.dk, hvor du som iværksætter nemt og hurtigt kan finde en a-kasse
Den 1. oktober 2018 indtrådte nye dagpengeregler, hvilket ændrede de nuværende regler gevaldigt. Denne lovændring er dog heldigvis godt nyt for dig som dansk iværksætter eller selvstændig, da du nu får nogle tydeliggjorte krav samt de samme vilkår, som normale arbejdstagere har. Samtidig er det ikke kun ændringerne i de væsentligste regler, der er interessante, for der er nemlig også nogle mindre vedtægter, som er meget spændende for iværksættere.
Nu har du eksempelvis mulighed for at søsætte en virksomhed som bibeskæftigelse, mens du modtager dagpenge – vær dog opmærksom på, at du skal vente seks måneder med at opstarte din nye virksomhed, hvis du har haft en virksomhed før denne. Alle timerne, som du sandsynligvis kommer til at lægge i virksomheden, vil dog blive fratrukket dine dagpenge, men det kan dog konkluderes, at den nye lovændring alt i alt er en forbedring for selvstændige og spirende iværksættertalenter.
Vilkårene, du skal imødekomme, for at kunne modtage dagpenge
Før du springer ud som iværksætter, er det enormt vigtigt, at du melder dig ind i en a-kasse, så du får dagpenge, hvis nu din splinternye virksomhed ikke går, som du forventer. For at kunne modtage dagpenge er der dog nogle betingelser, som du skal opfylde først:
- Du skal have været i en a-kasse som medlem i mindst 1 år.
- Du skal være registreret som jobsøgende hos jobcenteret
- Hvis du er nyledig, skal du opfylde et vist indkomstkrav, hvilket betyder, at du skal have haft en vis indtægt inden for de seneste 3 år
- Du skal derudover selvfølgelig stå til rådighed for arbejdsmarkedet
De ovenstående betingelser har eksisteret i flere år, og disse skal overholdes, hvis du vil kunne modtage dagpenge. Herudover er der dog to yderligere muligheder for dig som selvstændig til at optjene dagpengeret, som vi beskriver herunder:
Således optjener du dagpengeret som iværksætter
Til at starte med skal du opfylde det normale indkomstkrav, som også gælder for lønmodtagere.
Første krav er, at et fuldtidsforsikret medlem i løbet af de sidste tre år mindst har haft en indkomst på 228.348 kroner. Her kan du dog højst medregne 19.029 kroner per måned.
Derudover skal overskuddet i din virksomhed divideres med antallet af måneder i dens regnskabsår, og således får du overskuddet omregnet til måneder, da det faktisk er ligegyldigt, hvornår overskuddet i praksis forekommer i regnskabsåret.
”Alle selvstændige og iværksættere har nu muligheden for at skabe et sikkerhedsnet, så skridtet til at blive iværksætter nu er meget mindre, end det var før.”
Der er dog andre muligheder for at optjene dagpengeretten, hvis du ikke opfylder de ovenstående krav. Du kan eksempelvis gøre dette udelukkende via din selvstændige virksomhed, hvor din indtægt mindst skal være 228.348 kroner over en periode på fem år. Dette betyder derfor i praksis, at du skal præstere et skattemæssigt, gennemsnitligt overskud på cirka 50.000 kroner pr. år over de seneste fem år, og her er der faktisk ingen begrænsning på, hvor meget du kan medregne hver måned!
Folketinget vedtog altså en temmelig god dagpengelov tilbage i november 2017, hvilket påvirkede dagpengereglerne for iværksættere enormt meget.
De vigtigste punkter i lovændringen
Herunder har vi samlet lovændringens vigtigste punkter:
- Nu er det primære fokus på din aktivitet i stedet for din status som iværksætter/selvstændig eller arbejdstager.
- Dette medfører, at det er dine aktiviteter, som definerer, om du er arbejdstager eller selvstændig, og ikke din status, som det tidligere har været. Samtidig bliver loven dermed indrettet til, at det fungerer præcis ligesom skattesystemets.
Du optjener dagpenge som en sammenlagt sum af din A- og B-indkomst plus det potentielle overskud i din virksomhed.Dette medfører, at du kan benytte både indkomsten fra dit lønarbejde samt din potentielle indkomst fra din virksomhed til at optjene dagpengeretten. - Ifølge punkt to beregnes dagpengesatsen ligeledes efter en sammenlagt sum af din A- og B-indkomst plus det potentielle overskud i din virksomhed.
- Definitionerne på hoved- og bibeskæftigelse bliver nu baseret på objektive kriterier frem for en given sagsbehandlers subjektive vurdering.
Dette sidste punkt er muligvis det vigtigste af dem alle, da enhver selvstændig nu trygt kan udregne samt have et overblik over deres hoved- og bibeskæftigelse. Før den ændrede lovgivning var det nemlig således, at det var op til en given sagsbehandler at vurdere, hvad der skulle defineres som den ene eller anden beskæftigelse, og derfor skaber den nye lovgivning altså øget tryghed for alle selvstændige og iværksættere.
Vær opmærksom på disse punkter
Vi har nu gennemgået de vigtigste punkter i den nye lovgivning for dig som iværksætter, men der er dog stadig nogle få punkter, som vi gerne vil nævne, før du smutter ud i iværksætterlivet.
Hvis du en dag står og skal have dagpenge, så skal du huske, at du højst kan få 90% af din tidligere indtægt i dagpenge og i alt 18.633 kroner, hvis du er fuldtidsforsikret. Dette er dog stadig en pæn sum, som tillader dig at drømme om det næste iværksættereventyr, hvis du tænker på at starte en ny virksomhed efter et mislykket forsøg.
Derudover skal du være opmærksom på, at når man skal beregne dagpengesatsen, tager man gennemsnittet af de to år med det højeste skattemæssige overskud af de sidste fem afsluttede regnskabsår, før man blev ledig som en selvstændig, der udelukkende havde en indtægt fra selvsamme virksomhed.
Det var alt! Husk, at det er enormt vigtigt for kommende iværksættere og selvstændige at have en redningsvest, som redder dig økonomisk, hvis du er ved at drukne i en virksomhed, der er ved at gå konkurs. Derfor bør du oprette dig i en a-kasse med det samme, så du er fuldstændig sikker på, at du kan holde hovedet over vandet, hvis iværksætterdrømmen skulle synke til bunds..